Stockholms Städsystem AB

Städfirma med lång erfarenhet

  • Hem
  • Städtjänster
  • Miljö & Kvalitet
  • Blogg
  • Sök jobb
  • Personal
  • Om oss
  • Kontakta oss
Aerosoler hemma och på jobbet

Aerosoler hemma och på jobbet

En aerosol består av små partiklar som är finfördelade i en gas. Partiklarna kan vara fasta eller flytande och en aerosol innefattar både gasen och partiklarna.

Var hittar jag dessa gaser och partiklar?

Typiska exempel på var man kan hitta aerosoler är i olika former av rök, dimma och luftföroreningar till exempel:

  • Bilavgaser
  • En gasspis
  • Sprayburkar (hårspray, doftspray, sprayfärg, deodorant)
  • När en människa hostar skapas en aerosol
  • Medicin, exempelvis astmamedicin i form av inhalator

Är aerosolbehållare farliga för oss och vår miljö?

Det finns flera aspekter att betänka här, vi tar doftsprayen som är vanligt förekommande både hemma och på jobbet som exempel. Produkten består av en trycksatt metallbehållare med en aerosolblandning samt drivgas som är brandfarlig inuti samt en tryckventil för att sprida aerosolen ut i luften runtomkring oss.

Metallbehållaren

Om vi bara tittar på själva behållaren så ska den sorteras som metallförpackning förutsatt att den är helt tom, om den inte är tom ska den sorteras som miljöfarligt avfall. Förutsatt att den sorteras och återvinns samt tillverkas på nytt av annan återvunnen metall så är det alltså inte fullt så illa att använda en aerosolbehållare som man tidigare trott. Idag sker en stor del av tillverkningen av återvunnen metall vilket är bra.

Aerosol som förpackning har vissa fördelar, man kan sprida/applicera en produkt på ett sätt som bara går genom att förpacka den som en aerosol, tänk på hårspray, doftspray, smörjmedel, billack eller medicinska inhalatorer.

Själva innehållet, aerosolen då?

Det gäller att fylla aerosolbehållaren med bra saker.

Förr i tiden användes freon som drivgas i metallbehållaren för att trycka ut innehållet/aerosolen detta används dock inte idag, då det direkt bidrog till att bryta ner jordens ozonlager. Idag används ofta butan och/eller propan gas som är giftiga och brandfarliga under tryck.

En aerosol kan vara högst irriterande för personer med allergier såsom astma eller andra andningsrelaterade sjukdomar/diagnoser. Många företag väljer idag bort aerosolbaserade doftsprayer på toaletterna på grund av att man har personal som finner produkterna irriterande för luftvägarna även andra aerosolbaserade produkter tas bort såsom vissa rengöringsprodukter.

En inte helt bekräftad risk med aerosoler är att även om man tar ett antal ingredienser som var för sig är harmlösa så kan en blandning, när dessa frigörs som en aerosol, ändra sina egenskaper till att inte längre vara harmlösa, här behövs mer forskning.

Tryckventilen

Själva tryckventilen består oftast av plast och sorteras som plast vid miljöstationen och kan återvinnas till ny plast.

Är aerosoler farliga för människor?

Nej inte alla, men många. Det finns jättebra aerosoler som gör att vi kan göra saker vi aldrig kunnat göra annars. Astmamedicin finns som aerosol i en inhalator och hjälper människor varje dag och då är det intressant att just astmatiker är en grupp människor som verkligen kan lida av just aerosoler i vardagen.

Ta en vanlig doftspray som står på jobbets toalett, när du är klar så trycker du ut en “luktförbättrande” aerosol i det lilla toalettutrymmet och känner snabbt hur en doft sprider sig av exempelvis citron. Personen som kliver in efter dig, som är astmatiker, kan tvingas backa ut från toaletten igen då personen inte kan andas där inne på grund av sammansättningen i den “dofttförbättrande” aerosolen och dom drivgaser som använts.

Det finns undersökningar och forskning som visar på samband mellan bland annat doftsprayer/doftljus och just astma. Partiklarna som vissa av dessa produkter består av eller avger när dom används anses i vissa fall även kunna förändra vårt DNA eller öka risken för cancersjukdomar. John Naish på tidningen Dailymail i England skrev en artikel om detta här.

På en vanligt förekommande doftspray för toaletter förklaras på säkerhetsdatabladet följande under hälsorisker.

Faroangivelser:
(H222) Extremt brandfarlig aerosol.
(H229) Tryckbehållare: Kan sprängas vid uppvärmning.

Här kan utläsas att sammansättningen av det man sprayar ut, själva aerosolen+drivgasen, är extremt brandfarlig och att behållaren som är trycksatt kan sprängas vid uppvärmning.

Det är alltså innehållet i aerosolen som bestämmer hur skadlig den är för oss människor. Detta kan vara svårt att ha kontroll på eftersom en aerosol kan bestå av flera hundra olika ingredientser och vissa ämnen kan få nya egenskaper när dom blandas med andra.

Beroende på mängderna så finns det regler och krav för hur en aeroslbehållare ska förvaras.

Ett tips är att inte förvara en aerosolbehållare nära en värmekälla. Jag har sett aerosolbehållare stå ovanpå badrumskåp där det precis under sitter en glödhet halogenlampa, detta rekomenderas EJ. 

En aerosol kan vara direkt livsfarlig och missbrukas, det visar nyheten att ungdomar använder doftsprayer i berusningssyfte. Redan 2012 skrevs det om detta i Norrtälje tidning. Detta är extremt farligt och förenat med direkt livsfara, ring 112 om ni har misstankar om att man använt aerosoler i berusningssyfte.

Hur ska jag förhålla mig till aerosoler?

Användningsområdena för aerosoler som förpackning möjliggör som sagt produkter som är bra för oss (medicin) och kan lösa svåra problem för oss genom smörjning (dom flesta av oss känner till produkter som CRC 5-56 eller WD40 som löser kärvande bultar och liknande genom att tränga in i svåråtkomliga utrymmen).

Men det kan vara bra att minska på användningen av aerosolbehållare, framförallt i offentliga miljöer där det inte är nödvändigt, hemmet och arbetsplatsen är sådana ställen och där det kan framkalla allergier eller problem för människor.

Ett första steg kan vara att klara sig utan  doftsprayer av aerosoltyp på toaletten, hemma och på jobbet. Lider man av dålig doft på ett toalettutrymme dagligen kanske städfrekvensen behöver ökas eller toaletten saneras för att bli av med illaluktande bakterieväxter eller smutsansamlingar.

Finns det alternativ till aerosoler?

Ja, men inte alltid.

För att lackera en bil använder man en aerosolmetod när man finfördelar färgen över plåten så den blir jämn och tät. Detta är svårt att göra på annat sätt.

Upplever man ett behov av en så kallad luktförbättrare på exempelvis en toalett så är vår rekommendation att börja med att se över städfrekvenserna och vid behov utföra sanering av utrymmet.

Stockholms Städsystem erbjuder sina kunder flera alternativa metoder till att komma till rätta med dålig lukt, allt från anpassade städfrekvenser för specifika utrymmen till sanering och speciella biologiska anti-luktbehandlingar för svåra utsatta områden såsom entreér i city tex.

I en värld där olika former av allergier bara blir vanligare och vanligare så behöver vi ibland stanna upp och fundera på vad vi kan göra för att underlätta vardagen för alla människor som kämpar med någon form av allergi.

Stockholms Städsystem använder inte trycksatta produkter i den dagliga städningen hos våra kunder.

Du kanske också är intresserad av:

Läs mer om våra biologiska rengöringsmedel.

Läs mer om vår miljöarbete

Prioriterar ni städning på er arbetsplats?

Vill du veta mer om vår miljövänliga städning, kontakta oss här

Eric och Emma
Av Eric och Emma Info
Vi brinner för riktigt bra städning och seriöst företagande. Emma började på Städsystem 1996 och Eric 2001, tillsammans har vi stor kunskap inom städbranschen.


08-447 51 50

info@stadsystem.com


Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

  • Städtjänster
    • Kontorsstädning Stockholm
    • Lokalvård Stockholm
    • Periodiskt underhåll
  • Almega auktorisation
  • Om oss
  • Blogg
  • Sök jobb
  • Kontakta oss
  • ISO-certifiering
  • Uppstartsgaranti
[searchandfilter taxonomies="category"]

Kontakta oss

Är du intresserad av våra tjänster, vill boka ett möte med oss eller har allmänna frågor om vår verksamhet tveka inte att kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan. Vi lovar att återkomma till dig snabbt.

Städsystem AB
Org.Nummer: 556127-0165
info@stadsystem.com
08-447 51 50
Munkforsplan 33, 123 47 Farsta
Box 174, 123 23 Farsta
© Städsystem AB 2021   |   Integritetspolicy